Iso 22000:2005 «Σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων»

Το εν λόγω πρότυπο αφορά την πιστοποίηση των διαδικασιών της επιχείρησης αναφορικά με το ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αποφυγή επιμόλυνσης του τροφίμου που παράγει, αποθηκεύει και εμπορεύεται . Στο σύστημα αυτό εμπεριέχονται οι βασικές αρχές του HACCP (Hazard critical control point).
Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή συστήματος  Haccp είναι υποχρεωτική για οποιαδήποτε επιχείρηση τροφίμου (βάσει της ΕΚ 852/2004/ΕΟΚ Παρ.1 )
«επιχείρηση τροφίμων»: κάθε επιχείρηση δημόσια ή ιδιωτική, που ασκεί μία ή περισσότερες από τις παρακάτω δραστηριότητες κερδοσκοπικές ή μη: παρασκευή, μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και προσφορά προς πώληση ή διάθεση τροφίμων.

Το iso 22000:2005 είναι το πρώτο πρότυπο που εκδόθηκε από τον διεθνή οργανισμό ISO αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων.
Στην Ελλάδα πριν από την έκδοση του εν λόγω διεθνούς προτύπου οι επιχειρήσεις εφάρμοζαν το πρότυπο  ΕΛΟΤ 1416 "Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων - Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP), το οποίο είχε εκδοθεί από τον Ελληνικό οργανισμό τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και ουσιαστικά είχε Εθνική ισχύ. Το εν λόφω πρότυπο βασίστηκε σε ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές (όπως DS 3027, Codex Alimentarius, ISO 15161 κλπ.).